Google translate Zinkgruvanmining.com

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Ny milstolpe på Zinkgruvan Minings automationsresa

Publicerat den: 2021-03-10

På ett upplyst kontor ovan jord sitter produktionsborrare Joakim Lindblad och styr en av Zinkgruvans borriggar i simbaserien. Genom kontorsfönstret, bakom gardinerna skymtar han ett snöigt industriområde. I korridoren utanför kontoret står en kaffemaskin och i de andra kontoren runt omkring jobbar företagets it-tekniker. Men borriggen han styr står 650 meter under jord.

Just nu pågår ett test med tele-remote, det vill säga fjärrstyrning, av en borrmaskin via Zinkgruvan Minings egna 4G-mobilnät (LTE-nät) Och försöket går så bra så man har bestämt sig för att borra en hel pall.

– Det är jättespännande att vara med på det här försöket, säger Joakim.

Först i världen
Det är även spännande att lägga märke till att Zinkgruvan Mining är först i världen med att fjärrstyra en av Epirocs borriggar under jord mot just ett LTE-nät.

Automation gör gruvan säkrare
Joakim sitter vid ett vanligt skrivbord med tre skärmar där han ser exakt vad maskinen gör. Framför sig har han samma panel som finns inne i maskinen och med några enkla knapptryck och styrningar med joysticken flyttar han maskinen och gör ett så kallat radbyte. Det är lugnt och tyst på kontoret och inget buller hörs.

-Visst känns det lite ovant, fortsätter Joakim. Dels att man inte hör maskinens ljud och det kan vara lite svårt att bedöma avståndet genom kameran.

Lyckat samarbete mellan Zinkgruvan Mining, Epiroc och Telia
I rummet på IT-sektionen där Joakim sitter och styr borriggen, är just denna dag också Jimmy Johansson från Epiroc på plats. Jimmy är serviceingenjör med inriktning på automation och har jobbat med projektet i Zinkgruvan sedan våren 2020.

Jimmy har varit på plats för att starta upp borrningen och utbilda Joakim och de två andra operatörerna; Minna och Oskar, som i skift kör borriggen. Han har även utbildat den personal från Epiroc som finns på plats dagligen i Zinkgruvan.

– Uppstarten har gått väldigt bra och vi har bara behövt göra några mindre justeringar, berättar Jimmy. Nu kan operatörerna styra  både radbyten och kronbyten från kontoret. För oss är det perfekt att vara med på ett sådan här omfattande projekt i en gruva så nära Epirocs huvudkontor i Örebro. Samarbetet med Zinkgruvan Mining och Telia fungerar väldigt bra.

– Som ett skolboksexempel, fyller Håkan Mann, IT-projektledare på Zinkgruvan Mining, i och skrattar. Vi har högt i tak och snabba beslutsvägar som krävs i ett sådant här komplext projekt.

Först i Sverige med eget mobilnät
Men vad är då egentligen fördelen med att borra remote mot ett eget mobilnät jämfört med via wifi?

Ett LTE-nät är spjutspetsteknologi för kommunikation och Zinkgruvan Mining var först i Sverige med att installera ett sådant under jord, berättar Håkan Mann. Eftersom det är vårt eget nät så har vi alltid full koll på kapaciteten. Det är tillförlitligt och stabilt, vilket ger en garanterad uppkoppling för kritiska applikationer och mindre fördröjningar än ett wifi-nät.

– När du sitter och borrar vill du ju att det ska ske i realtid utan fördröjning, fyller Jimmy i.

Fjärrstyrning innebär färre avbrott under sprängning
Automation ökar både säkerheten och effektivitet i produktionen, samtidigt som maskinoperatörerna får en bättre arbetsmiljö.

– Du kan börja borra så fort du kommer till jobbet, säger Joakim. Det blir inga transportsträckor. Det blir inte heller några produktionsavbrott under sprängning, så visst blir det betydligt mer effektivt.

Nästa steg

– Nu fokuserar vi på att driva projektet vidare med en borrare från varje skiftlag och börjar arbeta med praktiska frågor kring förbättringar, berättar Björn Andersson som är chef för sektionen Produktion. I ett senare skede möjliggörs att flytta ner operatörsstationen till 800-nivån för att borra via fjärrstyrning därifrån. Testen med fjärstyrning gör vi nu med en Simba E7C tophammer. Vi har ytterligare en liknande borrigg som kan anpassas för remotestyrning i ett senare skede, avslutar Björn.